Når utleier trekker seg fra avtalen: Hva er dine rettigheter som leietaker?

9. des. 2024

Når utleier trekker seg fra avtalen: Hva er dine rettigheter som leietaker?

Å signere en leiekontrakt skal gi trygghet for begge parter – både leietaker og utleier. Men hva skjer når utleier trekker seg etter at avtalen er signert? En av våre kunder opplevde nettopp dette.

Etter at leiekontrakten var signert av begge parter, forsøkte utleier å kreve at depositumet skulle betales direkte til sin private konto, noe som er i strid med loven. Vi i Fundas rådet leietakeren til å insistere på en lovpålagt depositumskonto i banken. Da de møttes i banken for å opprette kontoen, valgte utleier å trekke seg fra avtalen. Kunden ble dermed stående uten bolig – en krevende og urettferdig situasjon.

For å sikre kundens rettigheter har vi nå tatt saken videre til advokat for ytterligere bistand.

Hva sier loven om slike situasjoner?

  1. En signert kontrakt er bindende
    Når leiekontrakten er signert av begge parter, er den juridisk bindende. Utleier har derfor ikke rett til å trekke seg uten gyldig grunn. Å gjøre dette kan gi leietaker rett til erstatning.

  2. Depositum skal opprettes på sperret konto
    Loven krever at depositumet settes på en sperret depositumskonto i leietakers navn. Det er ulovlig for utleier å kreve dette overført til sin private konto, og som leietaker har du rett til å nekte dette.

  3. Krav på erstatning
    Når utleier bryter avtalen, kan leietaker kreve erstatning for dokumenterte tap, som ekstra flytteutgifter, forhøyet leie på en ny bolig, eller andre økonomiske tap.

Hva kan du gjøre som leietaker?

  • Dokumenter alt
    Sørg for å ta vare på all skriftlig kommunikasjon med utleier, inkludert e-poster, meldinger og den signerte kontrakten. Dette utgjør viktig dokumentasjon dersom saken må tas videre.

  • Få juridisk bistand
    Når konflikten eskalerer, kan det være nødvendig med juridisk hjelp. Advokater kan bistå med å vurdere saken, fremme krav om erstatning, og eventuelt ta saken videre til rettssystemet.

  • Vurder tvisteløsning
    Husleietvistutvalget eller Forliksrådet kan være relevante instanser for å løse saken dersom dialog med utleier ikke fører frem.

Vår rolle i saken

I denne saken har vi fulgt kunden gjennom hele prosessen, fra rådgivning om depositum til å sikre dokumentasjon på utleiers brudd. Nå som saken er tatt videre til advokat, sørger vi for at leietaker har all nødvendig støtte og dokumentasjon for å ivareta sine rettigheter.

Fundas er her for å gjøre juridisk rådgivning enkelt, forståelig og tilgjengelig – slik at du aldri står alene når rettighetene dine blir utfordret.

Har du spørsmål om leiekontrakt eller behov for juridisk støtte? Kontakt oss i dag!

Les mer i bloggen

Les mer i bloggen

Les mer i bloggen

Les mer i bloggen